[ad_1]
موازنه ترکیبات یونی لازمه بررسی دقت اندازه گیری در تجزیه شیمیایی یک نمونه آب می باشد. این موازنه میزان دقت آزمایش های آب پساب را مشخص می کند. موازنه ترکیبات یونی با توجه به اصل الکتروخنثایی– electron neutrality به بررسی دقیق نتایج آزمایشات کمک می کند. همواره در یک محلول خاص ، مجموع تعداد اکی والان کاتیون ها برابر با مجموع تعداد اکی والان های آنیون ها است.

از طریق موازنه می توان به دقت آنالیز های انجام شده پی برد.
روابط زیر همواره برای نمونه ها صادق است.

موازنه ترکیبات یونی
در اینجا nٌ مثبت تعداد اکی والان کاتیون ها و nٌ منفی تعداد اکی والان آنیون ها است. در یک لیتر محلول رابطه شماره ۲ بالا برقرار است. که در آن N مثبت غلظت نرمال کاتیون (EQ/L) و N منفی غلظت نرمال آنیون (EQ/L) است.
از موازنه کاتیون- آنیون می توان برای بررسی دقت تجزیه شیمیایی یک نمونه آب استفاده کرد. لیکن باید در ابتدا میزان دقت قابل قبول در نتایج آزمایشگاهی را تعریف کرد. مرجع استاندارد متد درصد اختلاف را بر مبنا بررسی دقت اندازه گیری های تجزیه ای قرار داده است که از معادله شماره ۳ بالا به دست می آید.
گستره قابل قبول برای درصد اختلاف به شکل جدول زیر آمده است.

معبار خطای قابل قبول موازنه مربوط به آزمایشات آب
در صورتیکه موازنه کاتیون-آنیون تجزیه شیمایی یک نمونه آب از دقت کافی برخوردار نباشد، خطا ممکن است مربوطه به روش های تجزیه یا عدم اندازه گیری غلظت برخی گونه های یونی باشد.
جامدات محلول اندازه گیری شده
غلظت جامدات محلول اندازه گیری شده باید بیشتر از محاسبه شده آن باشد بعلت اینکه عوامل شرکت کننده مهم ممکن است در محاسبات لحاظ نشوند. اگر مقدارکل جامدات محلول اندازه گیری شده کمتر ازکل جامدات محلول محاسبه شده باشد، مجموع یون بالاتر و مقدار اندازه گیری شده مشکوک می باشد و نمونه ها باید مجددا آزمایش شوند. اگر غلظت جامدات محلول اندازه گیری شده بیشتر از ٢٠ % ، بالاتر از مقدار محاسبه شده آن باشد ، مجموع یون پایین مشکوک بوده واجزاء انتخاب شده باید دوباره آنالیز شوند.
Source link