زندگی روزمره بشری همواره مورد تهدید کننده های  سلامت قرار دارند. این تهدید کننده ها می توانند منابع گوناگونی داشته باشند برخی از آنها بصورت طبیعی بوجود میآیند و گاها خوب شناسایی شده و برای مقابله با آنها راهکارهای ویژه ای معرفی شده است. ولی برخی دیگر منشا صنعتی دارند ویا حاصل مراحل مختلف کارهای تحقیقاتی بوده ویا اینکه مواد شیمیایی هستند که در سطوح مختلف آزمایشگاه مورد استفاده قرار می گیرند ویا حاصل مراحل مختلف تستهای آزمایشگاهی هستند. لذا بایستی نکات ایمنی مدون خاصی که از نظر علمی در سطح بین المللی مورد قبول باشند تعریف و  برای کلیه افراد از اساتید ، دانشجویان وافرادی که بنحوی با آنها در تماس هستند رعایت شود. پیشرفت علوم و تکنولوژی بخصوص علم ژنتیک و بیوتکنولوژی سبب فراهم نمودن روشهای  جدید و کارا در بسیاری از زمینه های مختلف حیات بشری شده است. امروزه کاربردهای بیوتکنولوژی در بهداشت و درمان خصوصا شناخت دقیق عوامل ایجاد کننده بیماری ها، تشخیص قبل از تولید بیماری های ژنتیکی، تشخیص حاملین ژن معیوب، پیوند اعضا، داروهای جدید و  در کشاورزی اصلاح دام، طیور، آبزیان، گیاهان، به  طوری  که در این زمینه گیاهان به عنوان بیوراکتورها استفاده می گردد، در زمینه دامپروری، در تامین دارو و غذا، در امنیت ملی، در حفظ محیط زیست، در مسایل حقوقی و قضایی و نیز در صنایع گوگردزدایی از ترکیبات نفتی و استخراج فلزات با ارزش مانند طلا و مس به کمک میکروارگانیسم های دستکاری شده محرز و مسلم است به  طوری  که اهمیت علم بیوتکنولوژی و ارتباطات بین المللی آن برکسی پنهان  نیست. ازاینرو شناسایی عوامل تهدید کننده و راههای مقابله و رعایت نکات ایمنی در بکار گیری این ابزار علمی وشناسایی نکات مثبت و منفی  محصولات آنهاامری حیاتی و ضروری است.

مقرارت ایمنی زیستی در بسیاری از کشورها پیشرفته تدوین شده و در سطوح مختلف مورد استفاده قرارمیگیرد واین امر سبب شده که محققین با آسودگی فکری و با احساس امنییت بیشتری به تحقیق بپردازندو همین طور استفاده کنندگان محصولات ژنتیک و بیوتکنولوژی نگرانی در خصوص آنها ندارند. مقرارت ایمنی زیستی در این کشورها ی  پیشرفته علمی تدوین شده و کمیته های مختلفی در تمام سطوح نظارت به رعایت قوانین تدوین شده دارند.
هرچند ایران پروتکل ایمنی زیستی  را  در سال ۱۳۸۲امضا کرده است. این پروتکل با توجه به ابعاد مختلف توسعه علم بیوتکنولوژی، تجارت محصولات و فرآورده های دستورزی ژنتیکی شده و حفظ محیط زیست از آسیب های احتمالی برخی ازموجودات دستورزی ژنتیکی شده و همچنین توجه به سلامت انسان، تهیه و تدوین شده است. علی الرغم پیوستن ایران به پروتکل ایمنی زیستی بنظر میرسد بین دستگاه ها و وزارتخانه ها بر سر مسئولیت نظارت بر بحث های ایمنی زیستی اتفاق نظری وجود ندارد. گویا به همین علت است که قوانین جامع و کاملی هنوز به پژوهشگران و اعضای هیات علمی دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی ارسال نشده است. همانطور که در ابتدای مقدمه خاطر نشان کردیم دانشگاه علوم پزشکی تهران میتواند بعنوان متولی و سیاستگذار  قوانین ایمنی زیستی در کشور محسوب شود. برای شکل گیری اصولی مقرارت ایمنی زیستی چارت سازمانی خاصی مورد نیاز است  در این خصوص بایستی از قوانین امینی زیستی کشورهای پیشرفته استفاده نمود ، لذا تدوین مقررات ایمنی به شکل اصولی بهتر که با کار کارشناسی شده تدوین وبرای اجرایی شدن آن مراحل قانونی آن طی و از طریق قوه مجریه بعنوان قانونی که در حفظ سلامت جامعه ضروری است تصویب و از طریق دولت به دستگاههای مختلف ابلاغ شود.

در این راستا یک جزوه حدودا ۳۰ صفحه ای گرد آوری شده ودر اختیار کارکنان آزمایشگاه  و اعضاء هیئت علمی  گروه ژنتیک پژشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران قرار داده شده است.

 در ذیل خلاصه ای از نکات ایمنی زیستی که در آزمایشگاه ژنتیک لازم الجراع است آورده شده است .

 

 

مقررات و اصول کار در آزمایشگاه

 

 

اجرای نکات زیر برای تمام افراد شامل دانشجویان-تکنسینها- کارشناسان و مربیان  و کلیه پژوهشگران اجباری ودر صورت مشاهده تمردازنکات ایمنی زیر از فعالیت آن فرد در آزمایشگاه جلوگیری میشود.

بسته به نوع کار پژوهش ، چنانچه علاوه بر مقررات ایمنی زیستی II، آموزش های دیگری نیاز است مجری طرح پژوهشی موظف به آموزش نکات اختصاصی کار به فرد مورد نظر می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *